Гародніна і садавіна супраць рака
Кветкі - Артыкулы аб кветках, раслінах і букетах

Працягваем апублікоўваць цікавыя і карысныя артыкулы з свету жывой прыроды. Сёння спынімся на вельмі карысных раслінах, а менавіта: гародніне і садавіне, якія супрацьстаяць раку. Практычна ўсе ведаюць, што вітаміны і мікраэлементы вельмі карысныя, а некаторыя з іх валодаюць процівоопухолевым эфектам.

Гародніна і садавіна супраць рака

Напрыклад, бэта-каратын, які ўтрымліваецца ў хурма, слівы, абрыкосах, памідорах, морквы, шынкі, таксічны для клетак злаякасных пухлін. Ён змяняе вавёркі, неабходныя для іх росту. Тымі ж ўласцівасцямі і дзеяннем валодаюць таксама вітаміны A, C, E, якімі багатыя гародніна і садавіна, а таксама бурачны бацвінне, зеляніна дзьмухаўца, шпінат, водарасці, крапіва і г.д. Усе гародніна, садавіна і злакі акрамя вітамінаў, мікраэлементаў і іншых важных хімічных рэчываў ўтрымліваюць яшчэ і раслінныя валокны - клятчатку. Яна-то і валодае здольнасцю звязваць і выводзіць з арганізма таксіны і канцерогены рознага паходжання. Цяпер ужо не выклікае сумневу той факт, што ўжыванне прадуктаў, якія змяшчаюць вялікую колькасць раслінных валокнаў, зніжае рызыку захварэць на рак кішачніка. Між тым нямала беларусаў рэдка ўключаюць у сваё штодзённае меню гэтак неабходныя арганізму гародніну і садавіну, зеляніна і трава. Праведзены ў Гродна і Гродзенскай вобласці сацыялагічнае апытанне выявіў тыповую для рэспублікі карціну. Спецыялісты пацікавіліся ў насельніцтва: што можна аднесці да фактараў, спрыяльным з'яўлення рака? Адказы апытаных размеркаваліся наступным чынам:
* Экалогія - 23,3 працэнта;
* Спадчынная схільнасць - 22,1 працэнта;
* Шкодныя звычкі (злоўжыванне алкаголем, курэнне і г.д.) - 21,1 працэнта;
* Стрэсавыя сітуацыі - 18,8 працэнта;
* Характар ​​харчавання - 8,3 працэнта;
* Месца пражывання - 6,1 адсоткі.
Даследчыкі назвалі прадукты харчавання, якія валодаюць антираковым дзеяннем, і пацікавіліся, як часта насельніцтва ўключае іх у свой рацыён. Апынулася, што 51 працэнт апытаных некалькі разоў у тыдзень ўжываюць вітамінную прадукцыю. Кожны дзень свежыя гародніна ядуць 35,4 працэнта рэспандэнтаў. Адзін раз у тыдзень - 11,2 адсотка. Пры гэтым некаторыя людзі абралі такія варыянты адказаў, як: "Радзей за адзін раз у тыдзень" і "Ніколі" - 1,6 адсоткі і 0,8 адсоткі адпаведна. Зразумела, што ўзнікненне пухліны ў арганізме залежыць не толькі ад харчавання. На развіццё страшнай хваробы ўплываюць і іншыя фактары. Аднак харчаванню належыць адна з вядучых пазіцый.

Капуста абараняе яшчэ не нарадзіўся дзяцей

Калі цяжарная жанчына або якая корміць маці есць шмат белакачаннай або каляровай капусты, брокалі і радыскі, гэта абараняе яе будучага дзіцяці ад рака, прычым не толькі ў маленстве, але і ў дарослым жыцці. Да такой высновы прыйшлі навукоўцы з Універсітэта штата Арэгон на аснове эксперыментаў з лабараторнымі мышамі. Мышаняты, якія вырасьлі на радыску і капусце, значна радзей пакутавалі лейкемію і лимфомой, а ў сталыя гады ўдвая радзей захворвалі на рак лёгкіх (іх здароўе параўноўваць са здароўем мышэй з кантрольнай групы). Аўтары даследавання лічаць, што пералічаныя гародніна ўтрымоўваюць вялікую колькасць спецыфічнага рэчывы, здольнага нейтралізаваць уплыў канцерогенов.

 

Дадаць каментар


Ахоўны код
Абнавіць

Russian (CIS)Belarussian (CIS)English (United Kingdom)
Навіны кветак
Каментары
Лепшыя кветкі
 
Архіў * Карта сайта * Аб праекце

© Кветкі і расліны, 2009